MEDITATIE

 

Er zijn tegenwoordig zo ontzettend veel prikkels en zaken die afleiden, dat we minder in het hier en
nu leven, dan we misschien zouden willen. Ons hoofd loopt vol en het spreekwoordelijke emmertje loopt geregeld over. Dat kan zorgen voor een gestrest of angstig gevoel. Het hoofd en het lijft komt op spanning te staan. Je slaapt slechter, voelt je minder fit, je conditie en productiviteit gaan achteruit… en ga zo maar door.

Wat is meditatie?

Er is niets zweverigs aan je hoofd even wat rust gunnen. Dat kan op vele manieren. En één van die manieren is meditatie. Wat is meditatie en hoe kun je het toepassen in je dagelijks leven?

Meditatie draait om (mentale) stilte. Je laat je geest volledig tot rust komen en probeert, uiteindelijk, tot een andere staat van bewustzijn te komen door je volledig op het hier en nu te focussen. Het
belangrijkste is dat je niet probeert je gedachten te controleren, maar ze los te laten. Veel mensen
denken dat je je gedachten volledig leeg moet maken wanneer je mediteert, maar dat is niet zo. Het gaat meer om het observeren en accepteren van gedachten, gevoelens, sensaties, gewaarwordingen enzovoort. Je laat ze als het ware voorbij komen, je observeert alsof je een toeschouwer bent en laat ze vervolgens weer gaan.

Is mediteren moeilijk?

Mediteren zelf is niet moeilijk, maar het is vooral in het begin lastig om de discipline ervoor op te brengen en een moment van rust te creëren. We zijn tegenwoordig allemaal druk en hebben altijd wel wat te doen. Maar als je jezelf aanleert regelmatig te mediteren, zal je merken dat je hoofd er écht rustiger van wordt.

De voordelen van Meditatie:

Meditatie kan bijdragen aan een stabieler, rustiger en energieker leven, door de vele positieve effecten:
– het vermindert negatieve emoties en gevoelens
– vermindert somberheid
– verbetert de concentratie
– helpt bij het loslaten en verwerken van emoties
– vermindert stress
– leert meer in het moment te leven
– geeft rust en ontspant het gehele systeem

Wanneer je de kunst van het ademhalen leert beheersen, is de stap naar meditatie helemaal
niet zo groot.

Wij begeleiden je in alle rust en veiligheid in je meditatieproces. Dit kan in één van de
groepslessen op maandag en zaterdag of in een Private meditatie sessie.

Wist je dat we een Yoga- en Pilates les ook altijd afsluiten met een ontspanningsoefening, wat ook een vorm van meditatie is? Het ultieme kado’tje voor jezelf na 45 minuten hard werken.